20 gode grunde til at VM i Rusland var det bedste nogensinde

Best. World. Cup. Ever.

Af Ronnie Rocket

Der er 20 VM i en mands liv, hedder det, så det gælder om at nyde dem, mens de er der. Jeg er cirka halvvejs, men dette år var et særligt VM år for mit vedkommende, idet jeg overværerede turneringen i hele fire lande undervejs. Jeg har set kampe på stadions og FIFA Fanfests i Rusland, kampe til public viewing i både Sverige og Tyskland og set Danmark spille herhjemme med gode venner. Det har været utrolige oplevelser at se Marokko spille sammen med marokkanske fans og Japan spille sammen med japanske fans i Berlin. At se Danmark spille på stadion i Moskva med danske fans, at se Korea slå verdensmestrene fra Tyskland sammen med koreanske fans, der bagefter blev hyldet af både de russiske, mexikanske og tyske fans til de fantastiske Fanfests i den russiske hovedstad! At være midt i et blå-gult hav i en strandpark i Helsingborg og se de gamle arvefjender blive slået ud af et middelmådigt England, der lige akkurat nåede så langt at de kunne lugte den VM titel, de har forsøgt at genvinde siden 1966. Jeg så Danmark blive slået ud af Kroatien i en gyser sammen med gode venner i et sommerhus og jeg fulgte finalerne sammen med turister og gamle venner i det danske sommerland. Jeg så samtlige kampe (undtaget når der blevet spillet to ad gangen) og har blogget hver eneste dag under hele VM. Jeg har virkelig fulgt med og jeg har fået en oplevelse for livet. Det var nemlig det bedste VM nogensinde.

Det var det både objektivt og subjektivt. Objektivt rent statistisk fordi tallene bekræfter det – BBC har udsendt en redegørelse her – og fordi arrangøren FIFA selv har erklæret turneringen for det absolut bedste i VM historien.

Subjektivt fordi jeg personligt synes at der blev spillet den flotteste fodbold jeg har set og at de tre medaljehold alle spiller en type forbold som jeg holder meget af som fan. Men også subjektivt fordi jeg oplevede hele VM med entusiastiske fan-briller på og ikke som kritisk fodbold-nørd. Jeg har i den sammenhæng noteret 20 gode argumenter for at dette VM var det bedste baseret på mine totaloplevelser med fans fra hele verden rundt omkring i Europa.

***

1. Værten

Rusland var den perfekte, gæstfrie vært og alt klappede bare. Det var en fornøjelse at besøge landet under VM og de lokale var de bedste værter og gjorde tillige selv en god figur. De mange kritiske røster overfor Rusland blev gjort til skamme. Alle, der besøgte landet for første gang, sagde det samme: “Det er jo fuldstændig anderledes end hvad vi har læst om landet i aviserne”. Rusland vandt hele verdens fodboldhjerter i år.

2. Arrangøren

FIFA har stået bag verdens største sportsbegivenhed siden 1930 og bliver bare mere og mere professionelle for hvert år. En total fejlfri produktion fik da også både gæster og dem selv til at udråbe det som det perfekte VM rent afviklingsmæssigt. Den meget udskældte organisation (dog primært fake news) lukkede munden på alle kritikere med sin dygtighed og sin kærlighed til fodbold. Hertil et brag af en serie fede nyskabelser.

3. Fan ID

FanID var et af årets mange hits. Konceptet gjorde at sikkerheden var helt i top. Komforten var helt ekstraordinær når man tænker på hvor mange mennesker vi var. Selv registreringsprocessen i de lokale FanID centre var en oplevelse i sig selv, hvor fans mødtes og vores navne blev råbt op og vi blev fotograferet sammen og drak en øl med fans vi aldrig havde mødt før. Fan ID fungerede tillige som rejsevisum og billet til lokal transport og seværdigheder! Et kæmpehit, som UEFA sikkert vil kopiere til EM i 2020.

4. Frivillige

Frivillighedskulturen i FIFA er et kapitel for sig selv. Og ligesom med mange andre store begivenheder kunne det slet ikke lade sig gøre uden dem. De var overalt. Både dem vi kunne se omkring stadionområder og fanzoner og dem, der arbejdede behind-the-scenes. Altid smilende og hjælpende med high fives – i bogstaveligste forstand med store Mickey Mouse handsker – til fans fra hele verden. Tak for deres utrættelige indsats.

5. Fanfest

FIFA Fanfest er blevet et koncept i sig selv. En unik måde at opleve VM på, der næsten overgår den på selve stadion. En stor fanzone med storskærme og den bedste stemning man overhovedet kan forestille sig. Fans fra HELE VERDEN fester sammen mens de ser fodbold. De jubler sammen, de græder sammen og det giver mig faktisk tårer i øjnene, når jeg skriver dette fordi det er så livsbekræftende og smukt. En anelse for mange sponsorlogoer til min smag, men det er en del af gamet.

6. Stadions

Hold nu kæft nogle stadions. Alle stadions var i tip top stand. Fra de helt nye til de renoverede til dem med ekstra midlertidig kapacitet. Og hvilken afvikling. Vi var næsten 100,000 der skulle ind og ud til kampene i Moskva og det forløb bare helt problemfrit. Udsyn var i orden. Komfort var tip top. Alle gæster var glade og tilfredse. Bravo!

7. VAR

VAR var endnu et nyt FIFA hit i år. Ligesom FanID virkede det over alt forventning. Vi fik mere drama. Vi fik mere præcise afgørelse. Vi fik endda VAR i VM finalen! Fremover bliver det umuligt at forestille sig et VM uden VAR ligesom man idag finder det utænkeligt uden GLT (Goal Line Technology). I fremtiden vil der komme mere teknologi og det vil kun forbedre oplevelsen. Vi skal fremover ikke længere være i tvivl om hvorvidt er er offside. Det vil teknologi sørge for i stedet for en stakkels, forpustet linjevogter.

8. Say No To Racism

FIFAs racismekampagne er en af de største i verden og den virker. Jeg har ikke hørt om en eneste racismehistorie til dette VM og det må helt klart være det VM med mindst racisme nogensinde. Der var i øvrigt ingen sponsor logoer på vores FIFA Fan ID. Der stod blot vores navn på både engelsk og russisk og SAY NO TO RACISM. Respekt!

9. Fair Play

Både på banen og udenfor stadions var der Fair Play. God opførsel og stort set ingen slagsmål. Meget få kort – kan du overhovedet huske nogle røde kort? Jeg kan kun huske et enkelt. Der var faktisk blot fire. Helt uhørt i sammenligning med andre VM. Se listen over røde kort til VM her. Endnu en FIFA kampagne, der har virket uhyre effektivt. Bemærk i øvrigt at FIFA både har en Fair Play Trophy og en Fair Play Award.

10. Jævnbyrdighed og overraskelser

Dette VM var det mest jævnbyrdige nogensinde. Små hold slog store hold ud. Masser af overraskelser. Ingen vil nogensinde glemme da Korea slog de regerende verdensmestre fra Tyskland. Overlegent. England vil aldrig glemme hvor tæt de kom på. Jeg glemmer personligt aldrig da Japan var tæt på at slå VM favoritterne fra Belgien. Selv Panama fejrede sit første VM med to mål. Og så var der værterne fra Rusland selv, der havde fortjent en semifinale, men som imponerede alle med sin utroligt fight med det lavest rangerende mandskab til turneringen.

11. Jerseys

Selv trøjerne havde sit bedste VM nogensinde. Nigeria solgte flere trøjer en nogen anden og måtte melde udsolgt. Modefolk fra hele verden havde travlt med at analysere designs – det gjorde vi også her – men der var også den triste historie om Iran. Frisurerne på spillerne blev i øvrigt også et ekstra lille bonus tema. Hvem synes du havde den bedste?

12. Sikkerhed / Trafik

Sikkerheden under dette VM var helt i top. Man følte sig 100% tryg fra man ankom til man rejste hjem. De mange politi- og militærfolk var diskrete og professionelle. Jeg kan i skrivende stund ikke komme på nogle sikkerhedsproblemer bortset fra det ærgelige baneløb, der afbrød finalen (og som perverst nok efterfølgende blev hyldet). De trafikale forhold i selv storbyen Moskva forløb også problemfrit for os som fans. De mange bilfri områder hjalp til.

13. Doping

Jeg har ikke hørt om et eneste tilfælde af doping til dette VM. De mange røverhistorier om doping og Rusland forblev tavse. Lad os håbe at det fortsætter. Nok det mest dopingfri VM nogensinde? Det var også forbavsende få historier om berusede fans.

14. FIFA Museum

FIFA Museum var endnu et nyt hit i år. FIFA har et meget populært fodbold museum i Zurich, der kan besøges til hverdag. Til dette VM var der tillige oprettet et pop up FIFA Museum for fodboldnørder i Moskva. Sammen med FanID og VAR endnu en fremragende FIFA fornyelse.

15. Plakaten

Årets officielle FIFA plakat var klart den flotteste nogensinde. Den så endnu flottere ud i gadebilledet i Moskva ved busstoppestederne og metrostationerne. En manifestation af Rusland som stort fodboldland og endnu et bevis til alle kritikerne, der én for én forstummede undervejs og krøb ind i skammekrogen.

16. Sportsjournalisterne / social media

Når man ser VM i flere lande oplever man også sportsjournalistik i flere lande. Det var sjovt at se VM med russisk speak – de var gode – og tyskerne er altid helt i top. Især Claudia Neumann på ZDF. Og så er jeg fan af Henrik Liniger på DR. Og Laudrup brødrene har jeg altid stor respekt for. Jeg hører også at Mads Junker var populær hos Peter Møller i Aarhus. Social media til sport bliver selvsagt større år for år og det er næsten umuligt at se en fodboldkamp uden Twitter i dag. Men også YouTube og Facebook-grupper og ikke mindst blogs med nye vinkler er inspirerende medieoutput i tillæg til de officielle kanaler. Memes, viraler og giffer pisker rundt i VMs sociale øko-system til glæde og fornøjelse.

17. Forsvarskunst og målmænd

Denne liste skulle egentlig ikke handle om selve spillet på banen, men udelukkende om omgivelserne for fans til VM. Men jeg bliver simpelthen nødt til at nævne at dette i mine øjne var det smukkeste VM nogensinde rent spillemæssigt. Især hvis man forstår æstetikken i et velorganiseret forsvar. Og at forsvarsspillere også kan være elegantiers (Paul Pogba, Simon Kjær). Og så var det tillige det VM med de flotteste målmandspræstationer nogensinde. Det var helt vildt. Ikke mindst vores egen Kasper Schmeichel. Og de færreste glemmer den sydkoreanske målmand, der stod så godt fordi han spiller i et bundhold derhjemme, der konstant er under beskydning.

18. VM finalen

Og så var der finalen. Kronen på værket. Nok den flotteste VM finale nogensinde med hele seks mål. VAR drama. Selvmål. Det kamp havde det hele. Og de rigtige vandt. De rigtige blev nr. 2. Og de rigtige fik bronze. Det kunne ikke være mere perfekt. Selv da regnen begyndte at vælte ned og skabte nye fotomuligheder. Et brag af en VM afslutning.

19. Vidensdeling

Det næste VM skal som bekendt afholdes i Qatar, der havde en delegation i Rusland. De har nu den kæmpe fordel at de kan trække på en stor vidensdeling fra dette forrygende VM. De nye værter kan forhåbentlig bruge den russiske succes til at skabe sit eget format. FanID, VAR, og FIFA Museum vil blive fulgt op af flere nyskabelser. Jeg gætter på FIFA TV, elektronisk offside og AR og VR funktionaliteter som nogle af de kommende fan hits.

20. Eftereffekten

Eftereffekten på dette VM kunne faktisk allerede fornemmes under VM. Fordi det nationale landshold gjorde det så godt blev der skabt fascination og inspiration hos mange russiske drenge og piger. Men også i resten af verden er VM en kilde til livsglæde. Kan du huske da jeg bloggede historien om Neymars største fan? Og de mange stadions er nu klar til at tage imod fans til lokale russiske fodboldkampe og andre store begivenheder der kan nyde godt af infrastrukturen. Der er nok at bygge videre på.

***

Men er der slet ingen kritikpunkter vil nogle måske spørge? Jo, men ikke målrettet mod VM i Rusland. Kun i forhold til FIFA og VM generelt, hvor jeg synes at man bør gøre endnu mere for fans og mindre for VIPs. Der bør f. eks. ikke være tomme VIP områder til FIFA Fanfest. Det bør kun være for ligeværdige fans. Der skal heller ikke være tomme (sponsor) sæder til VM kampe. Med moderne billet-teknologi kan man nemt fylde stadions op med fans til alle kampe. FIFA bør oprette FIFA TV, hvor man kan se alle VM kampe online til en rimelig pris. Hertil bør indgåes lokale aftaler med public service stationer, der leverer journalistisk indhold og lokale TV feeds. Og endelig bør man skrue ned for sponsorlogoer, således at de er på diskret niveau med OL. VM er en folkefest for fans, hvis formål er at sprede glæde og sammenhold i hele verden med med udgangspunkt i kærlighed til fodbold.

På gensyn i Frankrig til WWC19 og i Qatar i 2022.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s