Danske superligaklubber bør have scouts i Colombia

Af Lars Schwander, Bongorama DK

Jeg har ikke meget forstand på fodbold, sådan i almindelighed. Men jeg ved at hver gang jeg har set en kamp med “mit hold” Deportivo Cali, har jeg set så entusiastisk fodbold som jeg aldrig har set herhjemme. Gennemkomponerede angreb, fremragende pasninger og frem for alt LIV.

Jeg må indrømme at alle de FCK kampe jeg har set, har kedet mig. Jeg er ked af at skrive det for jeg forsøger på ingen måde at være “fin” på den eller “anderledes”. Jeg har bare iagttaget hvordan Colombiansk fodbold har været inde i en rivende udvikling som kulminerede med U21 landsholdets store sejr over Frankrigs ditto. Jeg tænkte: De her spillere har potentialer. Og jeg tænkte også hvorfor spilleragenter altid stoppe på Sydamerikas østkyst (Brasilien, Argentina og Uruguay) og til nød når vestkysten der hvor kontinentet er smallest (Chile). Jeg har skrevet i forskellige sammenhænge om Falcao og om hvor godt fodboldt der spilles i Colombia. Og de spillere vil nok også være billigere i drift end brasilianere…

I hvert fald har jeg følt mig ensom med denne glæde over Colombia, deres fodbold og landshold. Lige indtil VM selvfølgelig. Og så er det at Jacob Gaxe Gregersen, den fremtrædende spilleragent åbenbart nu behandler Rodriguez. Fordi han har lavet et af de to bedste mål ved VM (det andet er naturligvis van Persies headning for Holland), ligesom Rodriguez er topscorer. Og så er han fra et af de “små” lande ved VM med det lille budget. Men det er som om folk først får øjnene op for det umiddelbare når stjernen allerede funkler. Det FCK eller andre burde gøre var at tage en lille rundtur i Colombia og afsøge de talentmasser der er dér.

Men det er lige som med investeringer. Det er jo for sent at investere i Facebook eller Skype eller andet, når det allerede er blevet en succes. Og jeg er sikker på flere spanske hold nu er på vej derover. Og vi i de kommende år vil få større colombianske profiler at se i spansk fodbold.

Igen og igen har Colombia været uheldig, også fodboldmæssigt og det er da muligt at de heller ikke vinder VM nu (selvom de har potentialet). Men det er som om fodbolden afspejler samfundet. Colombia er inde i en god gænge, god og stabil vækstrate. Fodbolden er blevet bedre organiseret. De har fået argentisk landstræner som formentlig ikke kun går op i gode spillere men også spilleglæde og taktisk forståelse. Det jeg forsøger at sige er at Falcao og Rodriguez kun er toppen af isbjerget. Og at dem som virkeligt har indflydelse også på dansk fodbold, burde kigge forbi en dag. Og se kampene ved selvsyn. Og så er det, derovre, så lokalt at går man i supermarkedet en aften, når mørket er faldet på, møder man en af de forsvarsspillere man har set spille lidt tidligere på dagen. Og man får en lille samtale, mens vi står med vores plastikposer fyldt med dagligvarer og frugt.

Ja, hvad ved jeg? Bare et godt råd som er helt og aldeles gratis.

Emnet diskuteres på EB TV her.

Lars Schwander er fotograf og kurator og udstiller for tiden på Tom Christoffersen i København.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s