TOPMÅLET AF HYKLERI

Af Peter Duetoft på Facebook

Den dygtige fodboldspiller, Nadia Nadim, har i ugevis været udsat for shitstorm på sociale medier og forargede angreb i medierne – ikke mindst i TV2.

Nadim’s brøde er, at hun har sagt ja til at være ambassadør for VM i herrefodbold, der holdes i Qatar senere på året. Når man læser angrebene, skulle man tro, at de pågældende ikke har sat sig ind i stoffet. For eksemplerne handler om religiøse forhold, minoritetsforhold og arbejdsforhold i landet. Man skulle nærmest tro, at Nadim er blevet ambassadør for Qatar – men det er hun jo ikke. Hun er ambassadør for et internationalt vedtaget VM i herrefodbold. Så selvfølgelig kan man benytte lejligheden til at tale om alle dårligdommene i landet – man kan bare ikke komme og påstå, at Nadim støtter eller repræsenterer dem.

ØNSKER FANKLUB FIASKO?

Mest trist var det at se, at stifteren af fanklubben for Kvindelandsholdet, Amalie Bremer, kaste sig over Nadim. Man skulle næsten tro, at stifteren ønsker at det går dårligt for Danmarks EM-kvinder, for hun taler om at Nadim nok giver uro i spilletruppen. Det samme fisker TV2 for. Helt befriende var det derfor forleden at se, at en af Nadims medspillere adspurgt på TV svarede: “Vi er glade for, at Nadim er tilbage. Hun er en dygtig fodboldspiller og en god person!”. I dag er det blevet fulgt op af flere andre – det viser sammenhold og seriøsitet. Men tro mig, medier og nogle på sociale medier vil blive ved.

Nadim har i dag så selv udtalt sig i sagen. Hun stod ved sin rolle som ambassadør ved VM, fordi hun mener, at et sådant internationalt arrangement kan ændre nogle ting. Hun, der selv er flygtning fra Afghanistan, ved mere end nogen, hvad fodbolden kan gøre for selvværd, uddannelse og udvikling.

SOM DANMARK HIDTIL HAR GJORT

Her er Nadim helt i tråd med den holdning, vi ellers har haft i Danmark i årtier. Da der blev rejst krav om boykot af OL i Moskva og Beijing på grund af menneskerettigheder, så var svaret fra politikere, sportledelser og nogle lederskribenter, at det var vigtigt at være der, for det ville påvirke samfundene, at tusindvis af udlændinge kom på besøg og viste en anden livsholdning. Det var den officielle linje – det er nøjagtig den samme Nadim bliver skældt ud for i dag.

Når jeg kalder det topmålet af hykleri, er det fordi vi ser stærke organisationsmænd og redaktører vaske deres hænder eller rette skytset mod en dygtig idrætskvinde uden selv at gøre noget. DBU er “kritiske” overfor Qatar og har ikke sagt ja til Nadims rolle. TV2s sportschef, Carsten Werge, kalder Nadims handling “moralsk forkastelig”.

Hvordan kan de tillade sig det, når deres egen dobbeltmoral er ved at eksplodere? DBU kunne jo meddele, at det danske herrelandshold ikke stiller op, fordi forholdene i Qatar er så rædsomme. Carsten Werge kunne nægte at sende journalister derned og ikke vise kampe fra VM. Men nej, det ville jo koste noget. Så hellere kaste sig over en enkelt kvindelig fodboldspiller.
Tænk hvis vi i stedet glædede os over, at vi i Danmark har en spiller, der er så god, at man ønsker internationalt at bruge hende til at fremme et stort internationmalt arrangement.

Nadia Nadim er ikke ambassadør for Qatar, men for et VM i Qatar. Og der er sikkert mange dybt kritisable fohold i landet. Men dobbeltmoralen breder sig altså også generelt. Qatar var god nok, da vi skulle bruge dem til at redde mennsker ud af kaos i Kabul da Taliban overtog magten. Og Qatar er god nok, når de skruer op for olien, når vi skal frigøres fra leveringer fra Rusland. Verden er ikke let.

Men man mindes Jesu ord: “Hvem vover at kaste den første sten!”

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s