Det arabiske VM efterår

Af Ronnie Rocket Nielsen

Der er 16 herrefodbold VM i et menneskes liv, hvis man følger turneringerne fra man er 16 år til man er 80 år. Det er jo ikke så pokkers mange, så det gælder om at få set dem mens de er der og mens man selv er der. Men i en leder fornylig opfordrede Dagbladet Information os – og det danske
landshold – til at boycotte det næste VM.

Altså at tage et af de 16 VM i livet fra os.
Det er en voldsom udmelding, så jeg kontaktede journalist Mathias Sindberg for at høre hvad der lå bag denne opfordring. Jeg stillede ham en håndfuld spørgsmål over telefonen for at høre om hans
personlige baggrund for artiklen og for at få et billede af hans forhold til VM fodbold generelt og til det VM fodbold i Qatar som han mener vi slet ikke skal være en del af i særdeleshed.

Jeg indledte med at spørge om han oplevede det seneste VM i Rusland, hvilket han gjorde på TV ligesom de fleste danske fans. Det er relevant fordi mange medier tillige opfordrede til en boykot af det VM med reference til menneskerettigheder og med mere eller mindre geopolitiske argumenter.

Efterfølgende ved vi at det blev en stor succes – for FIFA og nogle af os i Rusland det bedste nogensinde – og mange fans fik et helt andet billede af Rusland end det de kendte fra medierne.

Mathias bekræftede at han ikke mente at VM i Rusland skulle være boykottet og at det var en succes. Især hæftede han sig ved størrelsen på landet og dets fodbold traditioner. Netop de punkter er meget afgørende for opfordringen til boykot af VM i Qatar. “Landet er for lille”, “fodbold
traditionerne er for små”. Hertil kommer historierne om dødsfald blandt stadionarbejdere og mistanke om korruption. Disse omstændigheder bygger dog stadig på avisartikler og rygter. Der er
ikke faldet dom i nogle kriminelle forhold hverken når det gælder stadionbyggeri eller korruption.

Der er også problemet med varmen i Qatar. Derfor har man flyttet turneringen så den afvikles senere på året og ikke i sommerferien. Men i disse dage spilles Africa Cup of Nations i netop
sommerperioden og mange kampe afbrydes fordi der er for varmt. Det vil kun blive varmere og varmere fremover og prisen for at spille i varme regoner bliver nødvendigvis at der skal spilles
turneringer i andre kalenderperioder. Vi skal derfor generelt til at vænne os til ny kalenderføring.

Det er således summen af alle disse forhold, der gør at man vil opfordre til en boykot. Men det er tilsyneladende også tænkt som en målrettet protest mod kommercialiseringen af fodbolden, hvor
pengene er blevet så store i nogle klubber at turneringerne i mange lande bliver skævredet fordi nogle af klubberne har for mange økonomiske ressourcer i forhold til andre. Her har man især fokus
på de klubber, der har arabiske oliestater som ejere og underligt nok ikke så meget på rige klubber med f. eks. amerikanske oliepenge. Men jeg fik bekræftet at kritikken går på hele den finansielle
fodboldverden uanset om det gælder Manchester City og PSG (der er de typiske prügelknaben) eller Juventus i Serie A eller vores egen FCK med friske Saxo Bank gysser hjemme i Superligaen.

Man vil altså trække en streg i sandet med VM i Qatar. En streg i ørkensandet. Og dette VM er altså valgt som offer fordi de er et lille land uden samme fodboldtraditioner som mange europæiske lande og fordi der er forlydender om dødsfald blandt stadionarbejdere og korruptionanklager mod organisationen. Og fordi Qatar repræsenterer den arabiske verdens gigantiske investeringer i international fodbold, som er med til at gøre nogle klubber hovedrige med astronomiske budgetter.

Der er mange af disse kritikpunkter, som de fleste fans vil være enige i. Men er den rigtige løsning at boycotte et VM? Det var det i hvert fald ikke i Rusland. Og jeg mener heller ikke at det er det i Qatar. Tværtimod synes jeg at man skal støtte alle VM uanset hvor de bliver afholdt og hvornår.

Faktisk synes jeg at man skal vende argumentationen om og se det kommende VM i Qatar som en stor mulighed. Det gør jeg med en argumentation, der tager udgangspunkt i det historiske forhold at den arabiske verden nu for første gang i over 100 år bliver værter for verdens største begivenhed.

Her er 10 gode grunde til IKKE at boykotte VM i Qatar:

1. Qatar er et lille land med lidt under 3 millioner indbyggere, men det er det mest velegnede land i hele regionen til at afvikle et VM. Man skal altså se det kontinentalt og regionalt og ikke nationalt.

2. Qatar er faktisk et fodboldland med fodboldtraditioner og har tidligere deltaget ved slutrunder og de er altså regerende mestre i Asien!

3. Qatar har stor erfaring med store sportsarrangementer og har således de bedste referencer rent arrangørmæssigt.

4. Qatar er geografisk et lille område og hvor vi i Rusland måtte rejse langt mellem kampene bliver det denne gang nemt for både spillere, officials, publikum og andre at rejse rundt. Tænk når folk skal rejse rundt i Canada, USA og Mexico på oldnordiske jernbaner.

5. Qatar bygger nogle af de mest spektakulære stadions til begivenheden, herunder opdatering af et legendarisk stadion fra 1976. De nye stadions bygges efter meget høje bæredygtigheds
standarder og de stadions der ikke skal anvendes lokalt efterfølgende er modulopbyggede og bliver foræret væk til andre lande (sandsynligvis i Afrika).

6. Qatar har netop forbedret forholdene for gæstearbejdere i samarbejde med FIFA og selvom der er kritisable forhold vil begivenheden være med til at skabe arbejdspladser og med mere fokus på gæstearbejdere er der således også fordele omkring dette ømme punkt.

7. Qatar er et varmt land, især om sommeren, men i stedet for at klage over at vi ikke kan se VM fodbold i sommerferien kan man også vende det om og sige at der kommer en fantastisk oplevelse i en grå efterårsperiode.

8. Qatar er i øjeblikket under blokade fra andre lande i regionen, der som bekendt er en politisk krudttønde. Men VM kan være med til at skabe dialog og fred i regionen.

9. Qatar vil sikre optimal infratruktur, sikkerhed, osv. efter de høje standarder som vi kender fra tidligere FIFA arrangementer.

10. Qatar vil være vært for den største internationale begivenhed i den arabiske verden nogensinde. Det bør hele verden være med til at fejre. Det er en ære at være med til et VM.

Danmark skal naturligvis ikke boykotte VM i Qatar. Vi skal gøre alt for at kvalificere os. Og fans bør glæde sig at at opleve endnu et af de 16 VM i livet.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s