En insiders optakt til kampen mellem Colombia og Uruguay

Af Lars Schwander, Bongorama DK

Når man har overværet fodboldkampe i Colombia og aftenen falder på. Og temperaturen stadig er omtrent de 30-35 grader og luftfugtigheden ikke er faldet fra de 95% endnu. Og når byens dufte og lugte stadig er kraftige. Så er gaderne i oprør. Glade mennesker trodser al logik og leger tyrefægtning med bilerne. De lader det colombianske flag hænge i hænderne foran sig og når bilerne kommer tættere på, trækker de et par skridt til siden, løfter flaget og råber “Olé!”

Det er klart en farlig leg. Så somme tider er det bedre at sidde hjemme i sit hus, i trygge rammer og kigge på fodbolden i TV. I min familie er det sådan, at når der er straffespark, skruer familien helt ned for lyden og når der er mål, åbner de lyden til maksimum. Og så griner vi alle sammen. For det er sjovt.

Speakerne, som kan være hele grupper af mennesker har alle rumklang og ekko på stemmerne. Sådan er radioudsendelser også. Ingen kan tale i colombiansk radio uden at have mængder af rumklang på.

Det er klart at med Colombias succes ved VM og nu også Suarez’ afgang fra VM-lejren er jobbet blevet nemmere for Colombia, selvom de stadig lider under at mangle deres angrebses, Falcao. Men den anden Monaco spiller, Rodrigues, er stadig med og gør det rigtigt godt. Mod Japan, hvor Colombia spillede med reserveholdet fordi de allerede var gået videre efter to kampe, gav Rodriguez anden halvdel af kampen en ny dimension og 4-1 var kun begyndelsen.

Men fra upålidelig kilde (min svigerfamilie) hedder det sig nu at der på grund af folks dumme glædesrus, hvor mange dør efter kampene – primært ved trafikuheld, selvfølgelig – har lavet delvist udgangsforbud aftenerne efter Colombias VM-kampe. Og alle barer er lukket og generelt har regeringen henstillet at der ikke serveres alkohol de dage.

Sådan går dagene i Colombia når euforien har taget over. Så glemmer man den store vækstrate, den nye stabilitet som også har gjort at Danmark har flyttet en ambassade fra Schweiz til Colombia. Hvor Air France muligvis åbner en flyrute til det caribiske paradis Catagena. Med fodbolden glemmes hele verden for en stund. Og man beder i kirkerne for Colombias succes ved VM. Og når det hele er overstået med eller uden verdensmesterskabet, så begynder Tour de France, som har gjort cykling til noget nær en nationalsport i Colombia. For de kommer alle derfra, “de små”, som det hedder i TV sproget, klatrene med de fattige barndomsår hvor de cyklede i skole, uendeligt langt og op ad bakke. Nu ser det endelig ud til at der efter toppen er et godt stykke nedad. Og det nyder man i Colombia. En blind linjedommer som er blevet
hjemsendt er ikke nok til at spolere Colombias tro på succes.

Man får at se i morgen aften. Den første af 1/8 dels finalerne.

Lars Schwander er fotograf og kurator og udstiller for tiden på Tom Christoffersen i København.

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s